Yazılım Test Çeşitleri Nelerdir?
Yazılım testi, geliştirilmiş bir yazılımın hedeflerine ulaşmasını sağlamakla ilgilidir. Yazılımın her alanının olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmak için yazılım üzerinde gerçekleştirilen çeşitli testler vardır. Yazılım testi, yazılım geliştirmenin kalite kontrol yönüdür. Bir yazılım testçisi, hataları veya hataları kontrol etmeyi ve her şeyin tam olarak amaçlandığı gibi çalıştığından emin olmayı ve neyin düzeltilemeyeceğini belirtmeyi amaçlar. Yazılım testinin iki ana sınıflandırması vardır; fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan.
Fonksiyonel Test Çeşitleri
Fonksiyonel test, bir ürünün nasıl çalıştığını test etmekle ilgilidir. Bir fonksiyonel testi gerçekleştirmek, beklenen sonuçları aldığınızdan emin olmak için yazılımın her bir işlevini kontrol etmeyi ve test etmeyi gerektirir.
Fonksiyonel testin birkaç farklı türü vardır;
- Unit testing
- Integration testing
- End-to-end testing
- Smoke testing
- Sanity testing
- Regression testing
- Acceptance testing
- White-box testing
- Black box testing
- Interface testing
Fonksiyonel testler manuel olarak veya otomasyon ile yapılabilir.
Fonksiyonel Olmayan Test Çeşitleri
Fonksiyonel olmayan testler, yazılımın fonksiyonel olmayan yönlerinin, kullanılabilirlik, performans, güvenlik, güvenilirlik ve daha fazlasının test edilmesiyle ilgilidir. Bu test fonksiyonel testten sonra gerçekleştirilir. Fonksiyonel olmayan test, yazılımın çalışıp çalışmadığına odaklanmaz, ne kadar iyi çalıştığına odaklanır.
Fonksiyonel olmayan test yapmak, yazılımınızın kalitesini önemli ölçüde artırmanıza yardımcı olur. Fonksiyonel olmayan test çoğunlukla otomatik araçlarla yapılır çünkü manuel olarak yürütmek zordur.
Fonksiyonel olmayan testin birkaç farklı türü vardır;
- Performance testing
- Security testing
- Load testing
- Failover testing
- Compatibility testing
- Usability testing
- Scalability testing
- Volume testing
- Stress testing
- Maintainability testing
- Compliance testing
- Efficiency testing
- Reliability testing
- Endurance testing
- Disaster recovery testing
- Localization testing
- Internationalization testing
En yaygın yazılım test türleri şu şekildedir;
1. Unit Testing
Bu test, yazılım test mühendisleri tarafından değil yazılım geliştiricileri tarafından gerçekleştirilir. Yazılımınızın her birim bileşenini veya modülünü test etmeyi içerir, bu nedenle çok sayıda birim testi yapılır. Birim testi genellikle kodlama aşamasında yapılır, bir grup kodu izole eder ve düzeltip doğru çalışıp çalışmadığını doğrular. Yazılım geliştiricisi tarafından yapılan beyaz kutu testidir.
Birim testi manuel veya otomatik araçlarla yapılabilir. Otomatik test yöntemi geliştiriciler arasında tercih edilmektedir.
2. Integration Testing
Her modülü test ettikten sonra, entegre modüllerin istenen çıktıyı verdiğinden emin olmak için bir araya getirilir ve test edilir. Tipik olarak her yazılım, farklı yazılım geliştiriciler tarafından kodlanmış farklı yazılım modüllerinden oluşur. Bu test her bir modülün herhangi bir kusur olmadan mükemmel bir şekilde etkileşime girmesini sağlamayı amaçlar. Bu modüllerin verileri arasındaki iletişime odaklanır. Entegrasyon testi, dizi testi ve iş parçacığı testi olarak da bilinir.
Birim testi sırasında gözden kaçmış olabilecek kusurları, birim testi yapıldıktan sonra istemcilerin gereksinimlerinde meydana gelen değişiklikler gibi faktörlerden kaynaklanabilecek kusurları, harici donanım arayüzlerinden kaynaklanan hataları, yazılımlar arasındaki etkileşimlerden kaynaklanan hataları ortadan kaldırmak için entegrasyon testi gereklidir.
3. Regression Testing
Bir yazılım yapılırken sürekli olarak değişiklik ve bakım yapılmaktadır. Regresyon testi, bu değişiklikler yapıldıktan sonra bile yazılımın olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar. Değişiklikler yapıldıktan sonra işlevselliğin etkilenmediğini doğrulamak için çoğunlukla test edilmiş kodlar üzerinde gerçekleştirilen kısmi bir testtir.
Regresyon testi, kodlarda bir değişiklik olduğunda, yazılıma yeni özellikler eklendiğinde veya tespit edilen bir hata düzeltildiğinde yapılır.
Etkili bir şekilde yapılan bir regresyon testi, uzun vadede çok fazla zaman ve para tasarrufu sağlar.
4. Smoke Testing
Yazılımın daha fazla teste tabi tutulacak kadar kararlı olup olmadığını öğrenmek için test uzmanları tarafından yapılır. Bu test bir yapı için gerçekleştirildiğinden ötürü yapı doğrulama testi olarak da bilinir. Smoke test, düzgün çalıştıklarından emin olmak için yazılımın tüm temel bileşenlerini kontrol eder, bir yazılım kurulumu tamamlandıktan hemen sonra yapılır.
5. Stress Testing
Yazılımın stres altında nasıl tepki verdiğini görmek için yapılır. Örneğin, yazılıma depolama kapasitesinin ötesinde veriler verilir, nasıl ve ne zaman başarısız olacağı kontrol edilir. Bu test aşırı durumlarda yazılımın çökmemesini sağlar.
Yazılım aşırı anormal koşullar altında çalışacağından, sistem strese girdiğinde uygun bir mesajın görüntüleneceğinden emin olmak ve yazılımın stresi karşılayamaması durumunda meydana gelecek büyük gelir kaybını önlemek için stres testi yapılması gerekir.
6. Performance Testing
Bu test yazılımın performansını kontrol etmek ve yazılımın performans gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını görmek için yapılır. Yazılımın hızını, ölçeklenebilirliğini, kararlılığını ve etkinliğini kontrol etmek için kullanılır.
Performans testi sırasında yanıt süresini doğrulayabilir, yazılımın çökmeden önce kaldırabileceği maksimum kullanıcı sayısını, veritabanı çalıştırma süresini kontrol edebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Bu testi yapmak için çeşitli araçlar kullanılabilir.
7. Load Test
Bu bir tür performans testidir, yazılımın performansı düşmeye başlamadan önce ne kadar yük alabileceğini belirler. Bu şekilde sistemin kapasitesi bilinir.
8. Security Testing
Bu test, yazılımın güvenlik tehditlerine ve bilgisayar korsanlarına kolayca duyarlı olmadığından emin olmak için güvenlik uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Yazılımın saldırı girişimlerine nasıl tepki verdiğini ve bir saldırı durumunda verilerin nasıl tutulduğunu kontrol eder.
Sonuç olarak, gerçekleştirilebilecek yüzden fazla farklı yazılım testi türü vardır, burada listelenenler sadece küçük bir kısmıdır. Tüm test türlerinin her yazılıma uygun olmayacağını, gerçekleştirmeniz gereken test türünün yazılımın türüne ve yazılımın beklenen işlevselliğine bağlı olduğunu unutmayın.